У світі ножів зміни відбуваються досить рідко. Звичайно, імениті компанії-виробники щороку випускають кілька нових моделей, доля яких складається по-різному. Одних чекає комерційний успіх, інші привертають увагу лише колекціонерів. Нові бренди (тим більше заслуговують на інтерес) виникають нечасто. Тому поява в магазинах України ножів торгової марки Artisan Cutlery викликала мій живий інтерес.
Як і велика кількість популярних сучасних ножів, вироби Artisan Cutlery виробляються в Китаї. У свій час я відвідав фабрику, де їх випускають. На виробництві два цехи. У стандартному цеху методом штампування з листової сталі виготовляються недорогі моделі ножів.
Формування спусків, заточка ножів і складання робиться вручну. Другий цех сім років тому називався експериментальним. У ньому було кілька верстатів з ЧПУ, на яких формували спуски і обробляли деталі ножів. Збірка і заточка виконувалися вручну, як і в першому цеху, — але внаслідок використання верстатів з ЧПУ якість і точність виготовлення деталей ножів відрізнялися в кращу сторону. Знаючи особливості виробництва ножів на фабриці, я з цікавістю взявся протестувати нові вироби.
Вибір
Дизайном ножів фірма Artisan Cutlery займається самостійно. Іноді це надає зовнішньому вигляду ножа певні цікаві особливості, іноді викликає посмішку. Річ у тому, що в КНР заборонені продаж і носіння складних замкових ножів. За це можна отримати 15 діб арешту і штраф, не кажучи вже про конфіскацію самого предмета. Тому таке рідне і близьке для вітчизняного любителя поняття, як «ніж EDC», в Китаї — всього лише незрозуміла абревіатура. Внаслідок цього місцеві дизайнери мають досить туманне уявлення про те, як використовувати кишеньковий складаний ніж. І цей фактор також підігрів мій інтерес: було дуже цікаво дізнатися, наскільки вдало вони впоралися зі своїм завданням. Охоплений передчуттям пригод, я зайнявся вивченням новинок від Artisan.
Як для молодої компанії — асортимент ножів Artisan Cutlery досить широкий. У модельному ряду присутні як дійсно робочі ножі на кожен день, так і відверто футуристичні зразки, прикладна цінність яких прямує до нуля. В процесі вибору ножа для тесту я перебрав в руках усі моделі: для мене на першому місці стоїть зручність утримання виробу в руці, а зовсім не агресивний дизайн. Зваживши всі «за» і «проти», я зупинив свій вибір на моделі Tradition — вона здалася найбільш придатною для моїх цілей. Меншу за розмірами модель Tradition Small я не розглядав, оскільки довжина клинка у 80 мм мені здалася замалою.
Artisan Tradition підходить і для міського використання, і для туризму
Залишилася справа за малим — визначитися з модифікацією. Artisan Tradition випускається з клинками з двох марок сталі: D2 і S35VN. Модель з клинком зі сталі S35VN оснащена накладками на рукоятку з вуглецевого волокна, що не зовсім зручно і безпечно при використанні його мокрою рукою. Та й ціна — 3300 грн — здалася мені високою. Тому я зупинив свій вибір на модифікації BB G-10 з клинком зі сталі D2 з чорним антикорозійним покриттям і накладками на рукоятку з матеріалу G-10. Удвічі менша ціна виявилася для мене цілком підйомною, і новий ніж перемістився в мій рюкзак в очікуванні найближчого вихідного дня.
На перший погляд
Так виглядає підшипник: фторопластова шайба з керамічними кульками
При розбиранні Artisan Tradition не обійтися без використання промислового фена, оскільки всі гвинти у нього посаджені на фіксатор різьби. З одного боку, це створює невеликі незручності, але, з іншого, є гарантією того, що в процесі експлуатації гвинти не викрутяться і не загубляться. Для того, щоб викрутити гвинт без особливих зусиль, досить нагріву протягом п'яти хвилин — після цього гвинти викручуються без проблем. І відразу відкрилася причина невеликого скрипу при розкритті ножа: те, що китайці назвали «підшипником», насправді є капролоновою шайбою, в яку вставлені керамічні кульки. Отвір під установку кульки був трохи меншим, ніж потрібно, тому в момент проворота кульки і лунав скрип. Інша конструкція була лаконічною, надійною і простою. Виставивши в процесі складання клинок ножа по центру і зібравши все воєдино, я відправився випробовувати ніж в реальних умовах.
Випробування
Перший традиційний тест — перевірка гостроти клинка на папері для письма. Ніж Artisan Tradition різав папір легко і без будь-яких проблем. Заводська заточка цілком якісна, ніяких зминань паперу не спостерігалося. Після цього ніж відправився в кишеню в очікуванні нової роботи.
Ніж зручно лежить в руці як прямим, так і зворотним хватом
Після кількох кілометрів прогулянки мальовничим узбережжям річки Рось, знайшовши підходяще місце для привалу, я вирішив зупинитися перекусити. Ніж легко і просто впорався з нарізкою хліба, сирокопченої ковбаси і помідорів. Після трапези я задумався над одним питанням, яке мене цікавило найбільше: як поведе себе підшипник ножа Artisan Tradition в умовах забруднення? Для того, щоб знайти на нього відповідь, я вирішив занурити ніж в бруд у відкритому положенні. Кілька разів закрив його і відкрив. Якщо новий і чистий ніж «з коробки» злегка скрипів, то брудний вже хрустів. Зусилля на фліпері, необхідне для розкриття ножа одним пальцем, помітно зросло — і для повного розкриття ножа мені довелося допрацьовувати кистю. Після промивання у проточній воді хрускіт зник. Можна робити висновки.
Отже...
В цілому новий ніж Tradition від компанії Artisan Cutlery справив на мене гарне враження. Дизайн ножа, його габарити і матеріали, з яких він зроблений, виявилися простими і надійними. Виріб приємно лежить в руці, рукоятка не наминає руку навіть при роботі з таким твердим матеріалом, як деревина. Спуски клинка «від обуха» в поєднанні зі сталлю D2 забезпечують швидкий і агресивний різ. Рукоятка з матеріалу G-10 не вислизає навіть з мокрої руки. До недоліків можна віднести тіло підшипника, виготовлене із капролона. Попадання твердих часток — таких, наприклад, як кварцовий пісок, створює проблеми з відкриванням ножа. При відсутності ж догляду за підшипником це може призвести до швидкого виходу з ладу. Сподіваюся, що виробник в майбутньому замінить цей тип підшипника на більш якісний — латунний в сталевому кожусі, нехай це і призведе до подорожчання моделі. Друге зауваження — це відсутність насічки на обуху клинка, що призводить до незручності накладення пальця при важкій роботі і прямому хваті.
В цілому ж Tradition є досить бюджетним робочим ножем, який ідеально вписується в концепцію міського ножа EDC. У такій якості він дійсно буде доречним і зможе радувати свого власника довгі роки.
Стаття опублікована в журналі "Світ захоплень: Мисливство&Зброя" в №2 за 2019 рік.
Автор: Сергій Шкаберда